Gratis infrastruktur med Oracle Free Tier

31. juli 2021

Litt sent ute

Ber du folk om å nevne skyleverandører kan de fleste innen IT ramse opp Amazon Web Services (AWS), Azure og Google Cloud Platform (GCP). Forbausende mange har ikke hørt om Oracle Cloud, til tross for at Oracle database har hatt opp mot halvparten av det profesjonelle databasemarkedet.

Det kan være at Oracle Cloud lenge ikke var spesielt bra. Selv trofaste teknologer fra brukermiljøet til Oracle klagde høylytt om hvor vanskelig det var å komme i gang uten å betale dyrt, og at det var langt unna den modenhet og brukervennlighet som for eksempel AWS kunne tilby.

Men den som tviholder på slike synspunkter lenge i IT-bransjen uten å ta en ny sjekk av og til lurer seg selv. Oracle Cloud Infrastructure (OCI) står ikke stille og konkurrerer nå på pris og funksjonalitet.

Kom i gang gratis og uten risiko

Oracle var kanskje sent ute med å tilby en god skyløsning, men gratistilbudet i Oracle Free Tier er det vanskelig å slå, og det blir stadig bedre.

Er du utålmodig kan du gå rett til Oracle Free Tier og sette i gang. Ja, du trenger et kredittkort, men Oracle lover at så lenge din konto ikke er oppgradert fra free tier blir du ikke belastet. Etter over et år hvor jeg selv har brukt dette privat og i jobb har jeg ikke opplevd en eneste belastning fra Oracle på kortet.

Image by Michal Jarmoluk, Pixabay

Dette er faktisk viktig; studenter med små budsjett har fått ubehagelige overraskelser hos AWS etter å ha brukt feil tjeneste eller utført en konfigurasjon de ikke helt forstod.

Etter noen år i bransjen har jeg hørt mange historier om skyhøye regninger for relativt enkle prosjekt.

Free Tier er altså en ekte try before you buy-løsning. Har du en idé, men ikke er tilstrekkelig overbevist om at den er verdt en stor investering kan du jo bare prøve. Proof of Concept (POC) som vi gjerne kaller det bør ikke koste mye eller kreve store investeringer i starten. Enten skyløsningen er betalt eller ikke, kan man alltids ta ned det man har laget når POC er ferdig. I Free Tier kan du la det stå til det stopper av seg selv om du ikke gidder å rydde selv. Om idéen din blir en suksess kan du konvertere til en betalt tjeneste for å skalere opp. Før du gjør det kan du sjekke kostnader med Cost Estimator .

Mange små bedrifter vil ikke trenge en oppskalering, Free Tier er kraftig nok til å betjene flere brukere i en online-løsning.

Gratis for alltid

websiden til Oracle står det: Try Always Free cloud services and get a 30-day trial. Det er altså noen tjenester som er gratis for alltid og noen tjenester du kan teste ut i 30 dager med en ekstra kreditt på $300,- Det betyr at du kan sette i gang med din POC, og om du har lyst å lage en heidundrende server for noen dager så kan du det.

Noen tjenester du kan lage gratis:

 • Virtuelle maskiner (VM)
 • VM-er med ARM-prosessorer
 • Blokkvolum
 • Arkivvolum
 • Autonome Oracle Databaser, NoSQL-databaser
 • Low-code-utvikling med Oracle APEX
 • Lastbalansering

Autonome databaser styrer seg selv

Infrastruktur i skyen gir mye kortere leveringstid enn hva din lokale IT-avdeling kan ordne om de skal bygge alt fra bunnen av. Unntaket er de få som har stålkontroll og enorme budsjetter. Dessuten slipper man mye av den daglige driften fordi noen et annet sted i verden sjekker at ting er på stell.

Autonome databaser tar dette enda lenger. Si du er utvikler og kanskje har et litt anstrengt forhold til din lokale DBA, så kan du klare deg uten vedkommende med en autonom database i OCI. Typisk vil tidsfrister ikke tillate at du bruker en uke på å studere indeksering og annet i databasen. Det trenger du altså ikke her.

Rask utvikling med Oracle APEX

Low-code er et nytt begrep for utvikling med minimal koding. Det kan jo være at det du trenger ikke er veldig komplisert og ikke fortjener en haug med arkitekter, sprinter og et halvt forsvarsbudsjett. Svært subjektivt, men jeg tror ærlig talt at om du legger vekt på følgende så vil få løsninger gi deg bedre score enn Oracle APEX:

 • God brukervennlighet
 • Lave utviklingskostnader
 • Lave driftskostnader
 • Kort tid fra idé til ferdig produkt
 • Høy sikkerhet
 • Rask respons
 • Lite kompleksitet
Utviklingsmiljøet i APEX

Utviklingsmiljøet i APEX

Har du et regneark i mange kopier på epost, delt disk og lokal PC, så kan du lett erstatte dette med APEX og i tillegg få:

 • Publikasjon i nettleser
 • Tilgangsstyring med brukernavn og passord, eller Single Sign-On via AD eller sosiale nettverk.
 • Logging av endringer
 • En versjon
 • Sikerhetskopi
 • Integritetssjekk
 • Mer avansert analyse og rapporter
 • Rask integrasjon med REST, SOAP og andre API.

Sjekk ut apex.oracle.com og se om det er noe du liker. Og forresten, APEX koster ingenting ekstra.

DevOps og Infrastructure as Code (IaC)

Terraform fungerer utmerket med OCI. HashiCorp har også laget god støtte for OCI i Vault, Nomad og Consul. Oracle har også utviklet moduler for Ansible .

Det er en god investering å automatisere installasjon av infrastruktur. Men dette er et stort tema i seg selv. Her er en samleside fra Oracle med støtte til utviklere og verktøy .

Et vell av tjenester

Denne oversikten viser tjenester som kan kalles med REST API. Den blir stadig lengre. Har du lyst å prøve ut sentiment analysis på tekster kan du gjøre det med Oracle Cloud Infrastructure Artificial Intelligence Services API . For mange vil det altså være rimeligere å ta i bruk en slik standard tjeneste fremfor å utvikle egen maskinlæringsmodell.

Et sikkert sted for gamle data

Er du redd for at data fra et gammelt nedlagt system skal komme på avveie er OCI er trygt sted. Du styrer selv tilgang og kan hente det frem til ad-hoc analyse når du trenger det.